La Webquest

divendres, 31 d’octubre del 2014

"Vídeo y educación"


Aquest llibre, pretén respondre el "Per què del vídeo en l'educació", "Què concepció del vídeo" i "Com integrar el vídeo".


En el capítol 1 "Educación Audiovisual", ens explica que actualment vivim en una situació de canvi accelerat pel que fa a la tecnologia. La imatge, és una forma de comunicació superior del llenguatge. Aquests canvis provoquen modificacions culturals i socials. Així doncs, l'objectiu de l'educació no hauria de centrar-se en el present, ja que actualment estem preparant a nens per un món que ja no existeix. Les imatges visuals i sonores s'han convertit en el mitjà en el que creixen les noves generacions. McLuchan indica que "Los medios de comunicación, combinando el entorno, hacen surgir en nosotros relaciones únicas de percepción sensorial". Malgrat que molts mestres pensen que és eficaç aquests medis de masses, es neguen a integrar-les a les escoles. Això, justificaria a què l'home, té por al canvi. Per aquest motiu, té l'obsessió per continuar amb el sistema tradicional.
Pel que fa als hemisferis cerebrals, l'hemisferi esquerre, controla la part dreta del cos. Estableix les funcions de la lectura, l'escriptura... Té major sensibilitat per el punt visual.
En el cas de l'hemisferi dret del cervell (actualment és la que s'adquireix més predomini), controla la part esquerra del cos. És la part emocional, intuïtiva, creativa sintètica. Aquest nou home comprèn sobretot d'una manera sensitiva, deixant que vibrin tots els seus sentits.
En el capítol 2 "Modalidades en el uso didáctico del vídeo", ens explica que el vídeo des del punt de vista de la tecnologia, és un mitjà d'exposició audiovisual. Des del punt de vista didàctic, s'ha començat a explorar noves possibilitats d'aplicació en l'aula. Les modalitats d'ús poden ser: vídeo-lecció, vídeo-recolzament, vídeo procés, programa motivador, programa monoconceptual, vídeo interactiu. Cadascuna d'aquestes, estan explicades en el llibre.

Per a més informació d'això, podeu consultar el llibre proposat anteriorment.

dilluns, 20 d’octubre del 2014

Anàlisi d'un bloc educatiu

Aquesta, va ser una activitat proposada pel mestre de GTIC. Cadascú de nosaltres, havíem d'observar i comparar diversos blogs envers l'educació i, finalment escollir un per analitzar-lo. Després d'haver observat i comparat diversos blogs envers l'educació, vaig escollir un per analitzar-lo: http://bloginfantilbenamocarra.blogspot.com.es/ 
Aquesta activitat, consistia en respondre a les següents preguntes: 

  • Quins tipus de continguts hi ha publicats? La presentació del bloc, activitats que es realitzen en el centre (sortides escolars, projectes en curs o que ja s'han fet).
  • En quin format treballa els continguts? (vídeo, àudio, presentacions, text, imatges...). Els continguts es treballen majoritàriament amb imatges acompanyades d'un breu text explicatiu on reflecteix l'activitat que s'ha fet, els projectes i, a més per dissenyar el calendari. Finalment, en algun cas, s'utilitza el vídeo per poder veure els contes que a dia d'avui estan treballant.
  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles...  És un blog de centre com en l'altre cas, ja que hi ha testimonis gràfics d'activitats realitzades dins o fora del centre i algun arxiu multimèdia. A més d'això, l'usuari pot col·laborar aportant el seu comentari.
  • Qui els publica? El mateix equip "Benamocarra".
  • Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,... No hi ha cap pàgina estàtica en aquest cas. La presentació del bloc s'ha fet just a sota del títol del mateix bloc. A l'entrada es publiquen totes les últimes novetats. En aquest darrer cas, al lateral dret, hi ha el "Archivo del blog" amb tots els mesos de l'any per facilitar la cerca a l'usuari d'allò que s'ha publicat cada mes.
  • Quina plataforma utilitzen? Blogger.
  • Com són les entrades? Igual que en l'altre cas, les entrades també són molt visuals. Van actualitzant les últimes activitats que s'han produït en els últims dies amb el recurs de fotografies que ho demostri.
  • Quines competències s'hi treballa? Van a veure obres d'art, dibuixen sobre allò que veuen en l'exposició, treballen els contes, projectes per coneixes a si mateix, l'autoconeixement, etc.
  • Hi ha comentaris? Sí. La majoria són persones que feliciten l'esforç que estan fent els mestres.
  • A qui va dirigit? Igual que en l'altre cas, aquest també va dirigit als pares perquè vegin el que succeeix, i d'aquesta manera, poden estar informats. Va dirigit també a persones que no coneixen prou l'escola, i és una manera d'informar-se del seu sistema d'educació. I també, és pels infants, com una manera de compartir tot el que estan aprenent.
  • Hi ha blogroll? Sí.

dimecres, 15 d’octubre del 2014

"Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents"

Aquest llibre el recomano a tots aquells/es que s'estan iniciant en el món dels blogs.

Mestres, professors, pedagogs, psicopedagogs, i educadors en general, són els que han demostrat que les TIC poden esdevenir un element facilitador de l'aprenentatge i motivador per tal que l'alumne, esdevingui un aprenent actiu. Aquest llibre té com a finalitat, considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. A més, hi ha un recull d'experiències reals de docents que l'han estat utilitzant i que expliquen els detalls didàctics de la seva aplicació.
                       
Fa escassament quatre anys, uns quants professors pioners van començar a introduir els weblogs o blogs en l'àmbit escolar. Entenem el bloc, com l'eina d'aprenentatge per reflexionar, interpretar, recollir i enregistrar tot allò que hem observat i/o après. A més, és un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests alumnes i el professor per afavorir aprenentatges comuns. Serveixen per pensar (com es poden resoldre els problemes de la nova gestió), per escriure (continguts de manera reflexiva, adequant el discurs al propòsit , al destinatari i a la situació comunicativa). I, finalment serveixen per participar i compartir a fi de fer de l'aula un espai comunicatiu diversificat i ric en experiències.


Així doncs, en aquest món de les noves tecnologies, hi ha hagut un gran procés. S'ha passat de la web 1.0 a la web 2.0. La web 1.0, era una web on molt poques persones podien tenir un web personal. La web 2.0, són els mateixos usuaris els que creen i organitzen els continguts, amb la qual cosa s'estableix una estructura de la informació més horitzontal i democràtica.


Tot i això, hauríem de distingir diferents classes de blogs, ja que cadascuna d'elles, tenen funcions diferents, i per tant, les hem de tenir en compte pal que fa als nostres interessos a l'hora de crear-ne un: blogs de centre, blogs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat, blogs de professors (individuals), bloc d'aula del professor, blog de professor-alumnes i blog d'aula de l'alumne. Per a més informació d'aquestes, consultar les pàgines: 44, 45, 46, 47, 48, 49 i 50.
També, és important conèixer les característiques generals dels blogs que hem de tenir en compte, així com les pàgines estàtiques, usuaris registrats, categories jerarquitzades, caracterització del blogroll o llista d'enllaços recomanats, els exemples de plataformes, entre altres.


Si heu trobat molt interessant tota aquesta explicació en forma de resum, podreu obtenir-ne més en el llibre.

dilluns, 13 d’octubre del 2014

Feedly

 Què és?

Un feed és una font d'informació, on aquesta es va reescrivint de manera automàtica, cada vegada que es vagi actualitzant els teus respectius feeds. I, aquesta informació es pot organitzar de manera ràpida i fàcil. Per exemple, pots llegir titulars i continguts de diaris i blogs preferits des d'un mateix lloc. Els anomenats "agregadors o lectors de feeds" són els que permeten llegir molts feeds.

A l'igual que Twitter,  un mestre pot estar al dia de tot el que passi en l'àmbit educatiu, així com també podrà buscar recursos útils...
                                           
Si no coneixies aquesta manera de poder estar informat les 24h de les últimes notícies i/o novetats, i t'interessaria provar-ho, a continuació, explicaré els passos a seguir per començar amb aquest nou món de Feedly. Primerament entra a https://feedly.com/i/discover i per accedir, utilitza el teu compte Google (en cas que no tinguis, seria recomanable fer-se'n). Un cop fet això, podràs veure el panell central on tindràs accés directe a totes les fonts de contingut gràcies a la tecnologia RSS. Si vols buscar-ne més, situat a dalt de tot a mà dreta, on diu "Search". A partir d'aquí, segons els teus interessos, podràs desar-ho en diferents carpetes a la columna del costat esquerre on finalment hi haurà la teva llista de fonts i categories.



A continuació, us deixo un vídeo de presentació extret de:
http://vimeo.com/23090931


                                           

diumenge, 12 d’octubre del 2014

Endevinalla en vídeo

En l'assignatura de GTIC, ens van ensenyar com crear un vídeo des de Youtube i com editar-ho, ja que després per parelles, havíem de realitzar una endevinalla que no durés més de 2 minuts seguint les següents indicacions: a l'inici del vídeo cal formular la pregunta, després escenes que evoquin el fet, concepte o idea que vulem expressar i, en acabar la solució.

En el meu cas, la meva parella va ser Elisabet De Higes i vam triar la següent endevinalla: Tant serveixen per menjar com serveixen per tocar; per cridar al vigilant o per aplaudir a un cantant. Què és? Per fer-ho, vam utilitzar l'editor de Youtube i vam anar enviant a l'editor de vídeo, les imatges dels dibuixos creats per nosaltres, a més d'un petit vídeo. Un cop fet això, s'havia de triar la cançó també des del Youtube.

Per fer-ho, després de pensar que sortiria al vídeo, vam preparar tot el material: la silueta de la mà, un plat, un petit vídeo picant de mans... . Fet això, vam accedir al nostre compte de Youtube. Tot seguit, es va clicar a "Penja" situat a la part superior de la pàgina i "Editor de vídeo" en la part dreta de la pàgina a baix de tot. Fet això, apareixia l'opció "Fotos", de manera que vam anar adjuntant les fotografies i el vídeo per ordre. A partir d'aquí, un cop enllestit, per a cada imatge i/o vídeo, fent-li clic a sobre, vam escriure el tros d'endevinalla que volíem ficar i, mitjançant l'opció "Transicions" vam aconseguir donar-li moviment. Finalment, a "Àudios" vam agafar una música. Per fer-ho, s'havia de seleccionar la cançó arrossegant-la on diu "Arrossega l'àudio aquí". I, finalment vam fer clic a "Publicar".

A nivell d'educació, saber editar vídeos, és una habilitat important, ja sigui per als mestres com per als alumnes. En aquest sentit, el llibre Vídeo y educación, parla sobre això. 

A continuació, podreu veure el nostre resultat final. Esperem que us agradi!



Per accedir a l'editor, entra a: https://www.youtube.com/upload

Noteflight

Què és?

En una de les classes de música, vam aprendre a com utilitzar-lo. Aquest, és un programa on-line, on pots visualitzar, editar, imprimir i reproduir música gratuïtament. L'avantatge és que pots treballar amb una partitura musical i a més, compartir-la en les pàgines web.


A continuació, us adjuntaré dues partitures on hi ha reproduïdes dues cançons infantils com a exemples.

"Mireu els ànecs"



"Tres, sis nou"




Per accedir al programa, entra a: http://www.noteflight.com/login

Google Drive

Què és?

És una web on-line, on es poden fer presentacions, documents, formularis, etc. Per tant, és una bona eina per realitzar treballsQuan s'han de fer en grup, possibilita que es pugui compartir amb els teus companys el document o qualsevol altra plataforma on s'estigui treballant. D'aquesta manera, quan una persona escriu, el teu grup pot veure el que estàs fent al moment. Per tant, és molt útil quan s'han de fer treballs a distància.  En cas contrari, Google Sites no permet que més d'una persona, editi a la vegada una mateixa plataforma.

En l'àmbit educatiu, és interessant treballar amb Google Drive, ja que és una manera de fomentar el treball cooperatiu, els nens són i se seten responsables del que estan fent i el mestre pot compartir informació amb ells des d'un document... A més, fa que s'hagin de moure per internet buscant informació fiable (aspecte clau que també s'ha de treballar amb ells).

A tall d'exemple, les meves companyes Cristina Lamonja i Elisabet de Higes, vam posar en pràctica aquest nou ús de l'eina on es va parlar de l'Educació especial. Per fer-ho, primerament van preparar un document on es va parlar del tema en qüestió. Seguidament, es va realitzar una presentació i, finalment una enquesta on només es pogués respondre al si o al no.