La Webquest

diumenge, 7 de desembre del 2014

Viquipèdia

Què és?

A GTIC ens fan explicar que és una enciclopèdia lliure, de la Fundació Wikimedia. Aquests articles, estan escrits per usuaris d'arreu del món, de manera que també poden ser editats per un altre persona.  Les persones que fan això, ja sigui un usuari registrat o que disposin d'un compte d'usuari, són els anomenats "viquipedistes". 

Si relacionem aquesta eina amb les wikis, podríem dir que en els dos casos serveixen per compartir, editar i publicar informació.

Per aprofundir encara més en el tema, perquè nosaltres mateixos entenguem millor la seva utilitat i com es fa servir, individualment o entre dues persones, havíem d'escollir cadascú un tema concret que ens agradés i a partir d'aquí, llegir l'article i seguidament modificar-lo traient informació que considerem innecessària, afegir-ne més havent-nos documentat prèviament en fonts fiables, afegir cites i referències, destacar en negreta les paraules més importants, etc. Un cop fet això, ho publicàvem i fèiem el seguiment per saber-ne si s'ha produït algun canvi. A més, totes les modificacions que fem, quedaran reflectides a l'historial de Viquipèdia.

En el meu cas, vaig fer aquesta activitat amb la meva companya Cristina-Paz Fernández.  El tema que vam escollir, va ser l'autisme on podreu fer-li clic per consultar la feina realitzada. Cal dir que de moment, no s'ha produït cap canvi. 

A nivell educatiu, els beneficis que pot aportar contribuir a la Viquipèdia en aquest cas en els alumnes, els hi motiva, és un aprenentatge significatiu, fomenta el treball col·laboratiu, intervenen la capacitat d'esforç, aprenen a utilitzar una eina diferent, etc. En el cas dels mestres, els hi aporta innovació pel que fa en la manera de realitzar les classes, una avaluació més rica, podrà fer un seguiment dels articles modificats pels alumnes, etc. I pel centre escolar, els hi aporta prestigi, fomenta el diàleg amb persones externes a l'escola, etc.

Per enregistrar-se i iniciar sessió (en cas que encara no ho hàgiu fet), primerament has d'anar a la pàgina principal de Viquipèdia i fer clic en aquest enllaç. Finalment, a dalt de tot sortirà "crear un compte", de manera que seràs un usuari més on podràs començar a modificar articles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada