La Webquest

diumenge, 7 de desembre del 2014

Els Wikis

Per entrar en el tema dels Wikis, primer de tot, vam haver de respondre a unes preguntes sobre el tema en qüestió. La finalitat d'això, era que a mesura que contestàvem de forma sincera, cadascú de nosaltres ens podíem adonar realment si teníem coneixement o si més no, quins coneixements teníem envers els Wikis abans de treballar-ho a l'aula. A més, també servia per quan acabéssim l'activitat, tornar a respondre les mateixes preguntes per veure si s'ha assolit l'aprenentatge.

Abans d'explicar què es va fer per treballar-ho, hauríem de preguntar-nos: Què són els Wikis? Aquest, són pàgines web col·laboratives que et permet editar, enllaçar, crear o esborrar contingut d'una pàgina web. Un dels Wikis més coneguts és la Wikipedia.
Hem de tenir en compte que quan es realitza algun canvi en un contingut, normalment queda enregistrat en els historials que tenen com en el cas de la Viquipèdia.

Pel que fa a les seves funcionalitats:
  • Crear un document amb enllaços de manera fàcil i ràpida.
  • Editar el document, nostre o d'una altra persona.
  • Veure els canvis fets en un document.
  • Rebre un avís quan algú fa un canvi en un document.
  • Fer tauletes de contingut.
  • Agrupar els documents per categories.

En l'àmbit educatiu, pel que fa al paper del mestre, els Wikis serveixen per:
  • Redacció de treballs i altres continguts de forma col·laborativa.
  • Revisió de feines per parelles i entre alumnes.
  • Pluges d'idees.
  • Debats-fòrums.
  • Coordinació en la distribució i seguiment de tasques.
  • Elaboració d'una carpeta d'aprenentatge.
  • Seguiment del treball dels alumnes.
En aquest mateix sentit, segons Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen és que són democràtiques, incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització, aquesta tecnologia promou l'escriptura, amplifiquen la interacció, faciliten l'edició col·laborativa i oberta, etc.

Així doncs, per treballar-ho, tots nosaltres vam fer-nos usuaris a Wikispaces, de manera que amb això, podíem crear diverses Wikis ja sigui privat o públic. En aquest darrer cas, és una gran oportunitat per ampliar els nostres coneixements, ja que altres usuaris poden aportar-te més idees. En el meu cas, em faig fer-ne usuaria i aquest és el meu Wiki: http://infantileducacio.wikispaces.com/. Per crear-ne un, un cop t'has fet usuari, has de donar a "Create Wiki" situat a dalt de tot. Després, et sortirà una pestanya on diu "Your industry", de manera que hauràs d'escollir una opció. Finalment, poses les teves dades que et demanen i l'adreça de la teva Wiki.

Si relacionem Google Drive amb Wiki, podríem dir que tant en un cas com en l'altre, permet treballar de manera col·laborativa documents. Tot i això, trobem diferències com per exemple que les Wikis no permeten extreure arxius per mantenir-ho en l'ordinador com ho fa Google Drive. A més, tot i que es poden esborrar arxius en els dos casos, la Wiki registra tots els canvis que s'han produït i es poden recuperar informació, cosa que a Google Drive no passa.  


Les característiques anteriors, han sigut extretes de: 
http://tic-cat.wikispaces.com/Wikis
Les característiques segons Renée Fountain, són extretes de:
http://ticotac.blogspot.com.es/2007/05/pedagogia-dels-wikis.html.
Per a més informació, consulta: http://ca.wikipedia.org/wiki/Wiki

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada