La Webquest

diumenge, 7 de desembre del 2014

Els blogs

Què són?

Són llocs webs organitzats per entrades (post). Concretant-nos més, són un mitjà de comunicació on els usuaris, de forma lliure, comparteixen notícies contínuament amb els seus lectors. Per exemple, en el blog d'un esportista famós, pot compartir notícies amb els seus fans; un altra persona, pot compartir notícies referent a la seva ocupació professional, etc. En el meu cas, parlo sobre l'educació, ja que m'estic formant per ser mestre i és el tema que més m'inquieta.
Així doncs,  podríem dir que els meus lectors no seran del mateix perfil que els lectors fanàtics a l'esport. Cada blog, reflecteix la teva perspectiva i mitjançant això, t'ajuda a construir relacions amb altres lectors d'interessos similars. En relació amb això, els bloggers (servei més utilitzat) poden treballar junts, ja que pots comentar altres blogs, un altre bloguer et pot citar un post teu, també és freqüent trobar en un blog una llista d'enllaços anomenat blogroll d'altres blogs, fins que es crea la comunitat de bloggers anomenat blogosfera.

Cal tenir present que un blog, no necessàriament ha de ser d'un sol usuari. 

El blog s'estructura de la seguent manera segons aquest llibre:

  • Blogroll o llista de blogs: és un menú que es mostra a la portada del blog en què apareix la llista d'enllaços.
  • Comentari: són el motor d'interactivitat entre l'autor i el lector. Cada sistema té unes opcions determinades per controlar els comentaris.
  • Enllaç permanent: cada article o entrada té una pàgina independent amb una direcció específica per poder enllaçar-la i recuperar-la fàcilment. Aquest enllaç, normalment inclou la data en què es va publicar i el títol.
  • Etiquetes i categories: faciliten l'organització i identificació dels continguts.
  • Ping: s'utilitza per difondre els nostres articles. Es tracta d'enviar un avís a directoris de blogs, on van apareixent els títols dels útlims articles publicats en la blogosfera.
  • Plugin o "widget": són complements que permeten ampliar les possibilitats pròpies d'una plataforma.
  • Post: article o entrada, el cos del contingut que forma el blog.
  • Retroenllaços: crea una relació entre aquests blogs, de manera que es pot visualitzar quins blogs enllacen directament a un article concret.
  • RSS, feed o sindicació: és la nova forma d'accedir a la informació revent avisos d'actualització a l'usuari. 
En l'àmbit educatiu, els blogs és una eina d'aprenentatge per reflexionar, interpretar, recollir i enregistrar tot allò que hem observat i/o après. Molts mestres l'utilitzen per compartir experiències i recursos, per opinar... Així doncs, en moltes escoles han creat blogs d'aula, d'escola, d'alumnes... com un recurs educatiu. Aquest mitjà, pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests alumnes i el professor per afavorir aprenentatges actius. A més, és una manera de posar en pràctica la lectoescriptura, permet establir comunicació amb persones fora del centre educatiu, etc.

Aquest darrer punt, té relació amb el llibre Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Cal tenir en compte que els nens i nenes de 10 anys cap amunt, la manera de comunicar-se és molt més tecnològic a comparació d'abans. La conferència d'Anna Pérez a Blanquerna, ho explica molt bé. 

Per saber-ne més, mireu el següent vídeo. És molt interessant!  



Enllaç del vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=hrs8MGWhDhg

Per a més informació, també pots consultar: http://es.wikipedia.org/wiki/Blog

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada