La Webquest

diumenge, 7 de desembre del 2014

Software lliure i propietari

El software lliure, és un programari d'aplicacions informàtiques que qualsevol persona pot utilitzar, distribuir, copiar, estudiar, modificar, millorar i compartir perquè tothom se'n pugui beneficiar. En definitiva, són programes d'intercanvi lliure de coneixements creats, mantinguts i actualitzats per usuaris, com per exemple sistemes operatius, processadors de text... Ens ho podem descarregar gratuïtament a Internet o a altres medis com: DVD, disquets, etc. Tot i això, cal tenir en compte que en el cas del programari gratuït, inclou en algunes ocasions el seu codi font, de manera que a diferència de l'altre, no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa. A tall d'exemple, Viquipèdia, l'enciclopèdia més gran del món, és un document viu i en construcció permanent que es fa amb persones com tu, que aporten coneixements per compartir-lo amb la resta d'usuaris. 

En el programari lliure, com molt bé ens diu la paraula, permet 4 tipus de llibertats:
  1. Llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
  2. Llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats. L'accés al codi font, és una condició prèvia per a això.
  3. Llibertat de redistribuir-lo a tercers.
  4. Llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques, perquè tota la comunitat pugui beneficiar-se. L'accés al codi font, és un requisit previ per a això.
En el cas del software propietari, a diferència de l'altre, és un programa no lliure amb limitació en l'ús o modificació privada, o amb limitació en la còpia i publicació de versions, modificades o no. A  més, el seu codi font no està disponible o està sota restriccions (limitacions). 

Per exposar els 4 tipus de llibertats, m'he basat en: 
http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm.Per a més informació consulta-la. 
També, pots ampliar més informació a partir de: 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada